kantoor

Wat is factoring van debiteuren en hoe werkt het?

Factoring is een manier om ervoor te zorgen dat u altijd op tijd wordt betaald. In plaats van te wachten tot uw klanten hun facturen betalen – afhankelijk van de betalingsvoorwaarden kan dat 30 tot 120 dagen duren – heeft u doorgaans al binnen 24 uur na de facturatie toegang tot het geld.

Dus hoe werkt het? U komt in aanmerking voor factoringdiensten als u een startende onderneming bent met relatief weinig financiële achtergrond, als u een organisatie bent die op zoek is naar geld om een uitbreiding te financieren of als u sneller toegang wilt tot uw geld om werknemers en vaste lasten te betalen.

Zelfs als u een faillissement achter de rug heeft en een doorstart heeft gemaakt, zal een factoringbedrijf uw aanvraag ook overwegen als u kunt aantonen over waardige klanten en een goede zakelijke strategie te beschikken. Deze uitweg is niet altijd beschikbaar via traditionele bankfinancieringen.

Het is belangrijk dat u de kleine lettertjes leest wanneer u een aanvraag doet. Niet alle factoringbedrijven bieden dezelfde voorwaarden of dezelfde diensten.

Neem contact met ons op

Wat is de procedure voor factoring van debiteuren?

Een factoringbedrijf betaalt u het overeengekomen percentage van uw facturen terwijl zij wachten op de betalingen van uw klanten. Het grote voordeel is dat wanneer uw bedrijf groeit en het aantal facturen stijgt, u ook meer toegang krijgt tot geld. Dit betekent dat u zakelijke uitgaven, nieuwe activa en lonen kunt blijven betalen, zonder dat u over nieuwe voorwaarden hoeft te onderhandelen met het factoringbedrijf.

Opnieuw onderhandelen over een bankfinanciering kan langer duren en dat betekent dat u kansen moet laten schieten terwijl u wacht op een beslissing van de bank. Factoringbedrijven werken veel sneller. Zij nemen vaak enkele dagen nadat u hen benaderde – en de vereiste informatie en documenten aanleverde – al een beslissing.

Wanneer u de voorwaarden hebt vastgelegd met het factoringbedrijf, kunt u al binnen 24 uur na de facturatie 80 tot 90% van de factuurwaarde ontvangen. Het resterende bedrag van de factuur, met de factoringkosten in mindering gebracht, wordt overgemaakt zodra de klant de factuur heeft betaald.

Eenvoudig:

 • De algemene voorwaarden worden vastgelegd met de factoringorganisatie
 • U stuurt uw factuur uit en u stuurt een kopie factuur naar het factoringbedrijf
 • U ontvangt 80 tot 90% van de factuurwaarde binnen 24 uur

 • Het factoringbedrijf ontvangt de betaling van de factuur binnen de gestelde termijn van 30 tot 120 dagen
 • Het factoringbedrijf betaalt u de rest van de factuur met hun percentage in mindering gebracht
 • Veel factoringbedrijven helpen u bij het managen van uw betalingen met online apps – kijk daar eens naar voordat u een aanvraag doet

Niet alle factoringbedrijven zijn hetzelfde

Soms is kiezen voor de goedkoopste factoringorganisatie niet de beste keuze. Zorg ervoor dat u de toegevoegde waarde specifiek voor u kent. Bekijk de referenties van het factoringbedrijf en vraag:

 • Of ze wereldwijd opereren als u zaken doet in het buitenland – welke kantoren hebben ze in het buitenland?
 • Met wie werken ze samen als u meer juridische of HR-assistentie nodig heeft?
 • Hoe vaak houden ze contact met u en bieden ze updates over uw sector aan – hoe goed zijn hun mensen bekend met uw branche?
 • Welke aanbevelingen hebben ze?
 • Tot welke beroepsorganisaties behoren zij?
 • Wie reguleert hen?

Zodra u contact opneemt met een factoringbedrijf, zullen zij meestal een meeting of een telefoongesprek inplannen en naar specifieke documenten en informatie over u en uw bedrijf vragen. Op basis daarvan wordt een vrijblijvend voorstel gemaakt.

Wanneer u akkoord gaat met de voorwaarden, bent u klaar om de procedure op te starten en uw facturen aan hen te verkopen. Zorg ervoor dat u duidelijk weet hoe u uw geld zult ontvangen. Sommige factoringbedrijven gebruiken bijvoorbeeld bankoverschrijvingen en andere gebruiken weer elektronische transfers die sneller zijn. Bekijk alles goed vooraf.

De meeste factoringorganisaties betalen in twee termijnen: een eerste betaling van 80 tot 90% van de waarde van de factuur binnen 24 uur en een tweede betaling van de rest, minus de overeengekomen factoringkosten, zodra de factuur betaald is. Controleer wat het betalingsproces is. Sommige bedrijven betalen namelijk per factuur terwijl andere de betalingen zullen groeperen en u een samengesteld bedrag ontvangt.

Factoring is een uitstekende optie voor bedrijven die op zoek zijn naar een manier om snel toegang te krijgen tot geld dat vastzit in hun openstaande facturen. Zoek naar een factoringorganisatie die expertise heeft opgebouwd in uw sector en een organisatie die de uitdagingen en kansen begrijpt waarvoor u een gezonde cashflow nodig hebt, zodat u kunt investeren in de groei van uw bedrijf.


Contact Icon

Neem contact met ons op 040-8100000

of