Waarom factoring een goed alternatief is voor de traditionele banklening: 5 redenen

Bijgewerkt: 11 april 2023
Hogere rentes en strengere kredieteisen, het krijgen van een traditionele banklening is een uitdaging. Door het verkrappende rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) is de groei van de kredietverlening de afgelopen maanden sterk afgenomen. Er is minder krediet beschikbaar, de rente is hoger en de kredieteisen zijn strenger.

Volgens een onderzoek, uitgevoerd door de ECB onder circa 150 banken, zijn de kredietvoorwaarden in de eurozone gestegen tot niveaus die voor het laatst werden gezien in het begin van 2012. Banken wijzen meer kredietaanvragen af en verlangen meer onderpand. Het lijkt erop dat deze leeneisen de komende maanden nog verder zullen worden aangescherpt. Deze maatregelen zie je ook terug in de cijfers. Zo werd er afgelopen februari per saldo €5 miljard uitgeleend, terwijl dat in een normale maand om tientallen miljarden gaat.

Factoring is een financieringsmethode die daarentegen steeds populairder wordt. Uit de zojuist gepubliceerde cijfers van branchevereniging FAAN blijkt dat 2022 een jaar van ongekende groei voor factoring geweest is. Niet eerder is er zoveel omzet (+24%) overgedragen ter financiering van reguliere bedrijfsactiviteiten door het Nederlandse MKB.

Factoring is een zakelijke financiering op basis van openstaande B2B facturen waarbij de factoringmaatschappij de tijd tussen het versturen van de factuur en de daadwerkelijke betaling overbrugt. Doordat uitstaande facturen direct beschikbaar worden gesteld, krijgen ondernemers meer financiële ruimte om hun facturen te betalen en in hun bedrijf te investeren.

Factoring vs de traditionele banklening

5 voordelen

1. Met factoring bouw je geen schuld op

In tegenstelling tot een traditionele banklening is factoring een financiering gebaseerd op uitstaande facturen. Uitstaande facturen worden direct beschikbaar, waardoor je extra financiële ruimte creëert zonder een schuld op te bouwen.

Het gebruik van factoring heeft geen invloed op de kredietwaardigheid van een onderneming, wat vooral voor groeiende bedrijven een groot voordeel is. Dit stelt hen in staat om sneller te investeren en hun groei te financieren zonder extra schulden te maken.

2. Voor factoring heb je geen onderpand nodig

Er zijn minder strenge eisen en voorwaarden verbonden aan factoring. Bij factoring is er bijvoorbeeld geen onderpand nodig, wat bij een traditionele banklening wel het geval is. Dit kan een groot voordeel zijn voor ondernemers die niet over voldoende onderpand beschikken. Dit maakt factoring toegankelijker dan een traditionele banklening.

3. Factoring is geen langlopende verplichting

Factoring is een financieringsmethode zonder langlopende verplichtingen. In tegenstelling tot een traditionele banklening, waarbij ondernemers vaak jarenlange verplichtingen hebben, biedt factoring meer flexibiliteit. Hierdoor kunnen bedrijven hun financiële verplichtingen afstemmen op hun behoeften op korte termijn. Dit maakt factoring een aantrekkelijke financieringsoplossing voor bedrijven die behoefte hebben aan korte termijnfinanciering zonder langdurige verplichtingen.

4. Factoring is een flexibele vorm van financiering

Factoring is een flexibele vorm van financiering, omdat het toegang biedt tot geld dat al verdiend is in plaats van geld dat nog verdiend moet worden zoals bij een krediet. Hierdoor is er minder risico en groeit de financiering mee met de onderneming. Naarmate een onderneming groeit, stijgt niet alleen de omzet, maar ook de behoefte aan financiering. Bij factoring is de financiering gebaseerd op de uitstaande facturen, waardoor de financiering hoger wordt naarmate de omzet stijgt.

5. Factoring ontzorgt

Factoring biedt niet alleen financiering, maar ook services zoals debiteurenbeheer en kredietverzekeringen. Dit heeft als bijkomend voordeel dat ondernemers ontzorgd worden en meer tijd en energie kunnen besteden aan hun bedrijf.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw onderneming? 

Wilt u weten wat de mogelijkheden van factoring zijn voor uw onderneming? maak dan geheel vrijblijvend gebruik van onze factoringscan. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden van factoring en denken met u mee om de beste financieringsoplossing te vinden voor uw onderneming. 

Doe de factoringscan