Miljard aan extra krediet dat vrij kan komen in 2025: Zo profiteert u van de nieuwe wet opheffing verpandingsverboden

Bijgewerkt: 28 april 2025
Wendy Kersten
Wendy Kersten
Head of Sales

Heeft u regelmatig extra werkkapitaal nodig voor uw bedrijf? Vanaf 1 juli 2025 wordt dat een stuk eenvoudiger. Dan treedt namelijk de Wet opheffing verpandingsverboden in werking. Onze factoring-expert Wendy Kersten legt uit wat dit voor u als ondernemer betekent én hoe u hiervan optimaal kunt profiteren.

Wendy Kersten, Head of Sales
Wendy heeft jarenlange ervaring in de financieringswereld en heeft honderden MKB-ondernemers geholpen met optimale werkkapitaaloplossingen.

Wat is een verpandingsverbod eigenlijk?

"Een verpandingsverbod is een bepaling in een contract dat het niet mogelijk maakt dat een vordering wordt verpand of verkocht," legt Wendy uit. "Veel grote bedrijven nemen zo'n clausule op in hun inkoopvoorwaarden. Het gevolg is dat facturen die u aan deze bedrijven stuurt, nu niet gebruikt kunnen worden voor financiering. Dat gaat veranderen."

De drie belangrijkste veranderingen voor u als ondernemer

  1. Al uw facturen worden inzetbaar voor debiteurenfinanciering
    "De nieuwe wet bepaalt dat verpandingsverboden nietig worden verklaart. Dit betekent dat u álle facturen kunt gebruiken voor factoring of als onderpand, ook die van grote afnemers die normaal in hun voorwaarden zo'n verbod hebben staan."

  2. Extra kredietruimte van 1 miljard euro
    "Voor het Nederlandse bedrijfsleven als geheel komt er naar schatting 1 miljard euro extra kredietruimte beschikbaar. Voor de factoringmarkt alleen al gaat het om 400 tot 600 miljoen euro. Dat zorgt ervoor dat financieringen makkelijker verstrekt gaan worden en ondernemers sneller toegang krijgen tot financiering."

  3. Drie maanden overgangstermijn
    "De wet treedt op 1 juli 2025 in werking, maar er geldt een overgangstermijn van drie maanden. Vanaf 1 oktober 2025 zijn ook alle bestaande verpandingsverboden nietig."

Zo bereidt u uw bedrijf voor op de nieuwe mogelijkheden

  1. Maak een inventarisatie
    "Bekijk welke klanten momenteel verpandingsverboden in hun voorwaarden hebben en welke facturen u straks extra kunt inzetten voor financiering.

  2. "Bereken uw extra financieringsruimte
    "Analyseer hoeveel extra werkkapitaal u hiermee kunt vrijmaken. Voor sommige ondernemers kan dit oplopen tot tienduizenden euro's."

  3. Verken de nieuwe mogelijkheden
    "Oriënteer u tijdig op de mogelijkheden die factoring kan bieden voor uw bedrijfssituatie. Zo bent u helemaal voorbereid als de wet in werking treedt."

Verder met de groei van uw bedrijf

Wilt u weten wat de nieuwe verpandingswet precies voor uw onderneming kan betekenen? Neem dan contact op met een van onze financieringsspecialisten. Zij helpen u graag bij het optimaal benutten van deze nieuwe mogelijkheden voor werkkapitaalfinanciering.