Global Business Monitor 2023

Quarter 3, 2023
Global Business Monitor 2023

De uitdagingen van het MKB in 2023

Het midden- en kleinbedrijf (MKB) is heel belangrijk in de steeds veranderende economie wereldwijd. Ze zorgen voor banen, handel en maken producten en diensten die we elke dag gebruiken. Hoewel de wereldwijde prijsstijgingen langzaam afnemen, blijven verhoogde kosten, rente en betalingsproblemen een uitdaging vormen voor ondernemingen.

Om een diepgaander inzicht te verkrijgen in de mate waarin de huidige economische omgeving van invloed is op MKB's in diverse regio's, hebben we in het tweede kwartaal gesproken met meer dan 1800 bedrijfseigenaren en besluitvormers in zowel Europa als Azië. De resultaten van dit onderzoek worden beschreven in de Global Business Monitor 2023. Het onderzoek werd in opdracht van Bibby Financial Services uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Critical Research.

Download hieronder het Nederlandse rapport of klik hier voor het volledige rapport.  

 

Download het rapport
Franc Ensink - Managing Director NL

"Het Nederlandse MKB blijft optimistisch en veerkrachtig, ondanks de stijgende prijzen en economische onzekerheid. In de afgelopen zes maanden heeft 68% van hen hun omzet zien groeien, en bijna 71% verwacht verdere groei in de komende zes maanden. Dit laat zien dat onze Nederlandse ondernemers vastberaden zijn en hard werken aan een welvarender Nederland." Franc Ensink - Managing Director Nederland & België

Inzicht in het Nederlandse MKB: 

  • Voor 41% van de MKB-bedrijven is het aantrekken van nieuwe klanten in 2023 een topprioriteit. 
  • 47% van de MKB-bedrijven noemt inflatie en stijgende kosten als de belangrijkste uitdaging voor het komende jaar, gevolgd door hoge energieprijzen en zorgen over de aanvoer (38%), het onzekere economische klimaat (27%) en tekorten aan arbeidskrachten (27%).
  • Als reactie op de stijgende bedrijfskosten zal 48% van het MKB de prijzen voor klanten verhogen.
  • Een grote meerderheid van het MKB (89%) is van plan om dit jaar in hun bedrijf te investeren, met een gemiddeld bedrag van €128.911.
  • In de afgelopen 12 maanden heeft 39% van de MKB-bedrijven te maken gehad met een oninbare vordering, met een gemiddeld bedrag van €25.016.
  • De meest overwogen vormen van externe financiering zijn bedrijfsleningen (32%), rekening-courantkredieten (26%),creditcards (22%) en private equity (20%).
Meer informatie? Download de GBM
Factoring en economisch vertrouwen

Wereldwijd inzicht: vertrouwen in de toekomst

  • In Ierland zijn MKB-bedrijven zeer optimistisch, waarbij 90% aangeeft vertrouwen te hebben in hun vooruitzichten.
  • Bij meer dan een vijfde (21%) van de Poolse MKB-bedrijven ontbreekt het aan economisch vertrouwen voor de rest van dit jaar.
  • Duitse MKB-bedrijven zijn het meest optimistisch over hun handelsverwachtingen, waarbij 75% verwacht dat de omzet in de komende maanden zal groeien.
  • In het Verenigd Koninkrijk en Nederland heerst enige terughoudendheid met betrekking tot de economische verwachtingen, waarbij 54% van de ondernemers een bescheiden groei in de omzet voorspelt.
Download het volledige rapport
Email Icon

Geïnteresseerd in meer zakelijk nieuws en inzichten?

Wij geven om de bescherming van uw gegevens, lees ons privacybeleid

Gerelateerde berichten

Verbeter uw werkkapitaal met factoring
Artikel

Verbeter uw werkkapitaal met factoring

Overbrug de periode tussen het betalen van leveranciers en de betalingen van uw klanten
Verminderen van te late betalingen
Artikel

Verminderen van te late betalingen

Hoe te vermijden en minimaliseren van niet betalingen
Hoe werkt factoring?
Artikel

Hoe werkt factoring?

Factoring is een manier om er voor te zorgen dat je op tijd betaald krijgt. In plaats van wachten tot uw debiteuren betaald hebben.
De voordelen van factoring?
Artikel

De voordelen van factoring?

Factoring helpt ondernemingen beter managen van, als niet volledig verwijderen, de cashflow problemen die te maken van achterstallige factuur betalingen.