De verschillen tussen een zakelijke lening en factoring

U heeft waarschijnlijk al gehoord van zakelijke leningen bij een bank, maar u bent misschien nog niet zo bekend met de werking van factoring. Hier zoomen we in op de twee methodes om de druk op de zakelijke cashflow te verminderen. 

Geld lenen van de bank biedt u de mogelijkheid om voor een bepaalde termijn een bedrag te lenen, meestal met een vaste rente en vastgestelde maandelijkse betalingen. De meeste zakelijke leningen worden terugbetaald binnen een tot drie jaar. Om voor een banklening in aanmerking te komen, zal het bedrijf waarschijnlijk al een bepaalde tijd actief moeten zijn, met bewijs van kredietwaardigheid.

Factoring is ontworpen om de cashflowkloof tussen het facturatiemoment en de betalingstermijn van 30 tot 90 dagen te overbruggen.
U krijgt binnen de 24 uur, nadat u uw klant heeft gefactureerd, al tot 90 procent van de factuurwaarde uitbetaald. Wanneer de klant de factuur voldoet, volgt een tweede betaling waarbij de kosten van de factoring service in mindering zijn gebracht. 

Een financiële dienstverlener, die facturen afhandelt, wil nog steeds zekerheid dat het bedrijf kredietwaardig is. Daarom wordt er rekening gehouden met een hele reeks andere criteria, omdat de factuur uiteindelijk het onderpand is.

Welk product u kiest hangt eigenlijk af van waarvoor u het wilt gebruiken. Factoring werkt beter wanneer u een kloof in de cashflow wil overbruggen die ontstaat door het wachten op klantbetalingen. Door sneller toegang te krijgen tot het geld dat vastzit in uw openstaande facturen, kunt u uw medewerkers op tijd betalen, met leveranciers onderhandelen over vroeg-betaalkortingen of meer investeren in het uitbreiden van uw bedrijf. U hoeft niet in de spaarrekening van het bedrijf te duiken of meer de rode cijfers in te gaan.

In het algemeen werken bankleningen beter als u activa voor de zaak wil kopen of een grote, eenmalige betaling wil doen.


kantoor

Is het gemakkelijker om een zakelijke lening of factoring faciliteit aan te vragen?

Providers die factoring oplossingen aanbieden zijn meer geïnteresseerd in de kwaliteit van uw facturen en de kredietwaardigheid van uw klanten. Zij zullen zowel startende ondernemingen als bedrijven die in het verleden met een faillissement te maken kregen overwegen. 

U hoeft geen activa te bezitten omdat uw facturen de enige activa zijn die de basis vormen voor uw financieringsaanvraag bij een factoringmaatschappij. U kunt ook op beide oren slapen omdat een factoringorganisatie uitgebreide creditchecks bij uw klanten zal uitvoeren, voordat er een overeenkomst met u wordt afgesloten. Dit betekent dat u meer informatie heeft over de kredietwaardigheid van uw klanten, waardoor u hen gunstigere deals kunt aanbieden.

Het aanvraagproces voor een zakelijke lening is bij de bank anders. Banken hanteren hun eigen criteria met betrekking tot kredietscores, winstgevendheid en balansposities. Als u in het verleden een faillissement heeft meegemaakt, is het veel moelijker om bij de bank geld te lenen.

Om uw aanvraag te beoordelen en een goede beslissing te nemen, zullen alle financiële dienstverleners bewijsstukken van uw bedrijf willen zien zoals de balans, winst en verlies, omzetprognose en belastingaangiften. 

Alternatieve financieringsvormen voor succesvolle bedrijven

Transport

Hoe snel worden er fondsen voor u beschikbaar gesteld?

Zodra de overeenkomst getekend is en de faciliteit ingeregeld (het organiseren hiervan duurt meestal een paar dagen), ontvangt u meestal al binnen de 24 uur na facturatie tot 90% van uw factuurwaarde. Het ontvangen van een banklening kan weken duren, afhankelijk van de financiële dienstverlener en de complexiteit van de overeenkomst.

 

Doe de factoring scan

voedingsindustrie

Zakelijke lening en factoring: kosten vergelijken

De kosten van factoring zijn variabel afhankelijk van de verwachte omzet, het aantal klanten en het aantal facturen. Hoe dan ook, als u meer factureert gaat u sneller meer geld ter beschikking krijgen. Als u het limiet van een uw zakelijke lening wilt verhogen, zal u opnieuw moeten onderhandelen over de overeenkomst en dat kan weken duren. De jaarlijkse rentevoet van een banklening zal meestal hoger liggen dan de factoring tarieven.

In het algemeen worden leningen het best gebruikt om materiaal te kopen, eenmalige projecten te steunen of in vastgoed te investeren.

Wat u ook beslist, zorg ervoor dat u voor een oplossing kiest die meerwaarde voor uw bedrijf creëert.


Contact Icon

Neem contact met ons op 040-8100000

of