De familie Bibby en de Groep

Bibby Line Group (BLG), 200 jaar voorgeschiedenis

business people sat round a table

De geschiedenis van Bibby Line Group (BLG) is even indrukwekkend en rijk als de diensten die het levert. Het huidige en moderne Bibby is in de loop van de tijd gegroeid en geëvolueerd. Het bedrijf vormt eigenlijk de opsomming van de wereldwijde ervaring en expertise van sterke, succesvolle en vooruitziende familiebedrijven, waarvan de wortels in dienstverlening teruggaan tot 1807.

Wijlen John Bibby kocht het eerste tweedehands schip voor de kustvaart in Engeland. 28 jaar later telt de vloot 18 schepen. Deze periode is het beginpunt voor de saga van de familie Bibby in het zeevervoer van goederen en personen. Eerst op de Middellandse Zee en later op de routes naar Azië en Latijns-Amerika.

Tijdens de daaropvolgende anderhalve eeuw wordt de Bibby Groep gestructureerd en gemoderniseerd. De Groep doorstaat achtereenvolgens de Grote Depressie, de twee wereldoorlogen - de vloot neemt deel aan de Britse oorlogsactie - en de energiecrises van de jaren zeventig. De oliecrises brachten een te grote afhankelijkheid van zeetransport aan het licht. Om dit bij te stellen is BLG in het begin van de jaren tachtig begonnen met een diversificatie naar financiële diensten (Bibby Financial Services) en logistieke diensten (Bibby Distribution).

Het dienstenpakket is in de jaren 2000 uitgebreid onder leiding van de huidige voorzitter, Sir Michael Bibby. Offshore diensten (Bibby Offshore & Bibby Marine), commerciële distributie (Bibby Retail Services, Costcutter), onroerende goederen en ook audit en advies maken nu ook deel uit van het dienstenassortiment van BLG. In deze periode wordt een begin gemaakt met de internationale uitbreiding in Europa, Noord-Amerika en Azië/Oceanië.

In 2011 hebben de 5.000 werknemers van BLG, in meer dan 21 landen, een omzet van €1.6 miljard gerealiseerd. Ondanks de grootte van het bedrijf is de Groep een familiebedrijf gebleven. 85% van het kapitaal is nog steeds in handen van de familie Bibby zelf. In het hoofdkantoor in Liverpool hebben zes generaties leiders elkaar opgevolgd als hoofd van de Groep en zo de bestendigheid en de onafhankelijkheid versterkt.